Teszt: mennyire jó a látásod? - Lehet, hogy színtévesztő vagy!

A színtévesztés a rendellenes színlátás azon fajtája, amikor illető a három főszín valamelyikét - a piros, a zöld vagy a kék színt - nem képes érzékelni. Ez nem összetévesztendő a színvaksággal, amikor az ember csupán a szürke árnyalatait látja. A színtévesztés főként öröklődés útján alakul ki, ám előfordul, mikor betegség - például diabétesz, hályog vagy sérülés - okozza a problémát. 

színtévesztés dikromácia szem egészség kvíz teszt

A látászavar meghatározására leggyakrabban a Shinobu Ishihara japán szemész által kidolgozott Ishiara-tesztet vagy közismert nevén a baboskönyvet használják. A színtévesztés megállapítására szolgáló teszt lényege, hogy az ábrán látható számok helyes leolvasásával jó eséllyel kizárható a színtévesztés. Aki valamelyik színt rosszul érzékeli, a képeken látható számokat nem látja. 

Vajon te színtévesztő vagy? Most letesztelheted! Csak egy kérdésünk van: milyen számot látsz a képen?

színtévesztés dikromácia szem egészség kvíz teszt

0 Tovább

Teszt: ismered a tested? - 12 izgalmas kérdés az emberi testről

Az emberi test a természet leglenyűgözőbb alkotása. Elég csak arra gondolnunk, hogy agyunkban e sorok olvasása közben is 400 km/órás sebességgel száguldoznak az impulzusok, lekörözve ezzel a Forma 1-es versenyautókat is. Úgy hisszük, jól ismerjük testünket, hisz benne élünk. De valóban mindent tudunk róla?

Mennyire ismered a tested? Most 12 izgalmas kérdéssel tesztelheted tudásod.

0 Tovább

Quiz World

blogavatar

Quiz World - A kikapcsolódás világa. Teszt minden mennyiségben. A hely, ahol játék az élet.