Azok a boldog szép napok, ég veled! - A leghíresebb magyar slágerek tesztje

zene retro kvíz teszt

Volt idő, mikor kétkazettás magnóból dübörgött a zene, és nagyon menő volt, aki Walkmennel sétált. A bakelit lemezjátszót - amin rém idegesítő módon folyton elakadt a tű -, már rég kidobtuk, de a rajtuk játszott dalokat ma is szeretjük, dúdoljuk, hallgatjuk. Vannak zenék, melyek kiállták az idő próbáját. Ha meghallunk belőlük egy-egy dallamot, csókok ízei, ölelések, bulik jutnak eszünkbe. 

Emlékszel még a "boldog szép napok" nagy slágereire? Biztosan. De minden kérdésre tudod a helyes választ?

1 Tovább

Teszt: ismered a tested? - 12 izgalmas kérdés az emberi testről

Az emberi test a természet leglenyűgözőbb alkotása. Elég csak arra gondolnunk, hogy agyunkban e sorok olvasása közben is 400 km/órás sebességgel száguldoznak az impulzusok, lekörözve ezzel a Forma 1-es versenyautókat is. Úgy hisszük, jól ismerjük testünket, hisz benne élünk. De valóban mindent tudunk róla?

Mennyire ismered a tested? Most 12 izgalmas kérdéssel tesztelheted tudásod.

0 Tovább

Mikor leszentül a nap - Érted, amit a székelyek mondanak? Teszt!

székely nyelvjárások nyelvmester kultúra kvíz teszt

Jókat nevetünk a székely vicceken, szeretjük a székely embereket, értjük is az ízes beszédüket. Vagy mégsem? Olykor bizony elbizonytalanodunk. A székely nyelvjárás különösen színes, így nem csoda, ha nem értjük minden szavukat, kifejezésüket. Ugyanaz a nyelv, és valahogy mégsem...

Megérted, amit a székelyek mondanak? Tedd próbára tudásod!

0 Tovább

Uram! A késemért jöttem! - Rejtő Jenő kvíz

Rejtő Jenő P. Howard Fülig Jimmy irodalom kultúra kvíz

Rejtő Jenő szerint, aki sokáig foglalkozott már tigrisekkel, kígyókkal és oroszlánokkal, az jól ismeri az asszonyok lelkivilágát is.

Nos, ő ismerte. A humor világát mindenképp. Rejtő, a szórakoztató irodalom nagyágyúja, bármikor megnevettet minket; fergeteges humorú kiszólásai ma is közszájon forognak. Rejtő örök. Tragikusan rövid élete ellenére az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb írónk volt, regényein nemzedékek nőttek fel. Fülig Jimmy, Vanek úr, Senki Alfonz, Piszkos Fred és a többiek: nevetünk rajtuk és velük, szeretjük, idézzük őket. Vajon jól emlékszünk, melyik történetben szerepeltek?

Rejtő Jenő műveinek humoros mondatait gyűjtöttük most össze. Biztosan tudod, melyik könyvekhez tartoznak?

Hány idézetet sikerül felismerned?

0 Tovább

Kvíz: Híres merényletek - Minden kérdésre tudod a választ?

kvíz történelem merényletek

A történelem során számos híres ember, politikus ellen követtek el merényletet. Voltak, akik túlélték a támadásokat, ám szép számmal vannak olyanok esetek is, amikor a merénylő járt sikerrel.

Mennyit tudsz a történelem híres merényleteiről? Teszteld tudásod!

 1. Erzsébet királynét (Sisit) 1898. szeptember 10-én Luigi Lucheni olasz anarchista egy hegyesre élezett reszelővel szúrta szívtájékon.
 2. John Lennont 1980. december 8-án négyszer lőtte hátba a merénylő, Mark David Chapman, akinek a zenész néhány órával korábban lemezt is dedikált.
 3. A polgárjogi harcos Martin Luther Kinget 1968. április 4-én annak a memphisi szállodának az erkélyén lőtték le, ahol megszállt. A gyilkosságot James Earl Ray követte el. 
 4. Indira Gandhi India első női miniszterelnöke volt. 1984. október 31-én két testőre követte el a merényletet ellene. 
 5. Abraham Lincoln amerikai elnököt 1865. április 14-én a Ford színházban lőtte fejbe John Wilkes Booth színész. Ezzel Lincoln lett az első amerikai elnök, aki merénylet áldozatává vált.
 6. II. János Pál pápa ellen 1981. május 13-án Rómában, a Szent Péter téren követett el sikertelen merényletet a török Ali Ağca.
 7. Ferenc Ferdinánd főherceget, az osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Chotek Zsófiát 1914. június 28-án, a szerb nacionalisták által, a szerb királyi titkoszolgálat támogatásával Gavrilo Princip nacionalista szerb diák a szarajevói merénylet során gyilkolta meg. Ez a terrorakció lett az első világháború kitörésének közvetlen ürügye.
 8. Gróf Tisza István volt magyar miniszterelnököt három korábbi sikertelen merénylet után 1918. október 31-én forradalmár katonák ölték meg. A halálos támadás saját otthonában érte.
 9. Adolf Hitler ellen 1944. július 20-án Claus Schenk von Stauffenberg ezredes pokolgéppel követett el sikertelen merényletet. 
 10. Lev Davidovics Trockij orosz bolsevik politikus ellen 1940. augusztus 20-án követtek el merényletet. Mexikói emigrációjában a Sztálin által ráküldött NKVD-ügynök, Ramón Mercader sebesítette meg halálosan egy jégcsákánnyal.
 11. John Fitgerald Kennedy amerikai elnököt a hivatalos álláspont szerint a magányos Lee Harvey Oswald lőtte le 1963. november 22-én. Oswaldot két nappal később szintén meggyilkolták.
 12. Caius Julius Caesart Kr. e. 44. március 15-én a római szenátusban gyilkolták meg. A híres "Te is fiam, Brutus?" mondat Shakespeare Julius Caesar című műve alapján terjedt el. Valójában nem tudjuk, mik lehettek Caesar utolsó szavai.

2 Tovább

Quiz World

blogavatar

Quiz World - A kikapcsolódás világa. Teszt minden mennyiségben. A hely, ahol játék az élet.