Teszt: hogyan írjuk helyesen a híres magyarok nevét?

helyesírás nyelvtan nyelvmester irodalom történelem kultúra kult teszt kvíz

A helyesírás kérdése napjainkban fokozottan aktuális, így összegyűjtöttük azokat a híres történelmi, irodalmi személyeket és más területen jeleskedő nagy magyarokat, akiknek vezetéknevei okozhatnak némi fejtörést. 12 méltán híres név, melyeket nagyon sokan hibásan írnak le. 

Te tudod, hogyan írjuk helyesen a híres magyarok nevét? Most próbára teheted tudásod.

0 Tovább

Műveltségi teszt: tudod, melyik városban találhatók a világ leghíresebb múzeumai?

műveltségi teszt városok múzeumok művészet art

Nagyvárosok meghatározó, híres, lenyűgöző szépségű épületei - jelen esetben múzeumok -, melyek önmagukban, építészeti alkotásként is fenomenálisak. Tudod, hol áll a Louvre, a Metropolitan vagy éppen hol csodálhatod meg Vénusz születését?

Tudod, melyik városban található ez a 12 ikonikus múzeum? Most próbára teheted tudásod!

0 Tovább

Teszt: felismered a legendás Oscar-díjas filmeket egyetlen képkockából?

Bár az Oscar-szobrocska szorgos begyűjtése nem minden esetben biztosíték arra, hogy a díjazott film nagy erejű, élvezhető is, hisz vannak mozik, melyeket látva nem értjük, miért nyerte el a legrangosabb filmes elismerést. Ám vannak zseniális alkotások, melyek esetében egyet kell értünk az Akadémia döntésével. Összegyűjtöttük a legjobbak legjobbjait: a legendás, legnépszerűbb, mára már ikonikussá vált filmeket, azokat az alkotásokat, melyek örökre beírták magukat a filmtörténet nagykönyvébe.

Felismered a legendás filmeket egyetlen képkockából? Tedd próbára tudásod!

0 Tovább

Teszt: a leghíresebb irodalmi lakcímek - Hány kérdésre tudod a helyes választ?

Számos regényben nem csupán azzal vagyunk tisztában, melyik városban játszódik a történet, hanem - a szerző jóvoltából - a szereplők pontos lakcímét is ismerjük. A legendás Baker Street 221B címen ma múzeum áll, emléket állítva annak a regénybeli karakternek, aki erre a képzeletbeli címre kapta a leveleit. És ma is áll ház, melyben a világ legnagyobb magánnyomozója, Hercule Poirot élt. 

Otthon vagy az irodalmi otthonokban? A leghíresebb irodalmi lakcímek következnek. Hány kérdésre tudod a helyes választ?

0 Tovább

Teszt: a velünk élő történelem - Mennyit tudsz II. Erzsébet királynőről?

II. Erzsébet királynő és a brit királyi család mindig a médiaérdeklődés középpontjában állt. Naponta jelennek meg a királyi házzal kapcsolatos cikkek, így némiképp betekintést nyerhetünk titokzatos világukba, hétköznapjaikba. Vajon a pletykákon túl mennyit tudsz Anglia uralkodójáról, a rekordok, a színes kosztümök, a rácsodálkozás és a gyermeki mosoly királynőjéről, avagy a két lábon járó, velünk élő történelemről?

Mennyire ismered II. Erzsébet királynőt? Most tesztelheted tudásod!

0 Tovább

Teszt: magyar hírességek, sztárok eltitkolt nevei - Tudod, mi a valódi nevük?

sztárok művészek teszt kvíz

Gárdonyi Géza, Blaha Lujza, Zenthe Ferenc, Dobó Kata és még sokan mások: eltérő életutak, különböző területeken híressé vált emberek, ami azonban mégis  közös bennük, hogy bár nevüket jól ismerjük, eredeti nevükről annál kevesebbet tudunk.  Volt, aki egyedibb, frappánsabb, más inkább egyszerűbb névre vágyott, akadt olyan is, akit történelmi okok kényszerítettek változtatásra, megint más csupán egyedi becenevet választott művésznévként.

Ismert magyar emberek kevésbé ismert neveit kell kitalálnod. Tudod az alábbi hírességek, sztárok valódi nevét?

0 Tovább

Teszt: 12 legendás irodalmi szerelem - Keresd a párját!

irodalom szerelem Valentin nap kultúra  kult teszt kvíz

Sokszínűsége okán a szerelem az egyik legkedveltebb és legizgalmasabb téma az irodalomban. A szenvedélyes, végzetes, felemelő és örök szerelmek mellett bőven akadnak undorral teli érdekházasságok és szerelmi háromszögek is. A számtalan felejthetetlen és legendás szerelmespár közül a leghíresebbek következnek.

Ikonikus szerelmespárok az irodalomban, avagy kik ünnepelték volna a Valentin napot?

0 Tovább

Teszt: melyik országra gondoltunk? Felismered?

Minden országnak vannak olyan jellegzetességei, nemzeti sajátosságai, szimbólumai, melyek alapján azonnal rájuk ismerünk. Az óráról Svájc jut eszünkbe, a sörről pedig... Nos, asszociációs játék következik. Országok jellemzőit gyűjtöttük össze, ám ezeket most szavak helyett emojikkal ábrázoltuk.

Melyik országban járunk? Találd ki a hangulatjelekből!

0 Tovább

Teszt: tévhit vagy igazság? - Lehet, hogy te is rosszul tudtad!

Számos információt kezelünk tényként, annak ellenére, hogy azt esetleg tévesen tudjuk, ám bizonyos hiedelmek oly régen és széles közben elterjedtek már, hogy tán fel sem merül bennünk: igazak vagy csupán régóta keringő városi legendákról van szó. Vajon hány megdöbbentő tévhitet kezelsz makacs tényként? Mítosz vagy valóság? Lehet, hogy te is rosszul tudtad eddig?!

tények és tévhitek állati kvíz teszt

Tévhit vagy igazság? Teszteld tudásod!

0 Tovább

Teszt: Kitalálod, melyik autó hangját hallod?

Úgy gondolod, mindent tudsz az autókról, bárhol felismered a világ legnépszerűbb típusait? Naná! Vajon a hangjuk alapján is rájuk ismersz? Ha meghallod a dübörgő lóerők vérpezsdítő hangját, tudod melyik verda motorja szól? Teszteld le magad!

autó sportautó sport teszt kvíz

Amikor a videókban felbőg a motor, rajtad van a sor: ismerd fel az autókat a hangjuk alapján! Hány kérdésre tudod a helyes választ?

0 Tovább

Teszt: mennyire jó a látásod? - Lehet, hogy színtévesztő vagy!

A színtévesztés a rendellenes színlátás azon fajtája, amikor illető a három főszín valamelyikét - a piros, a zöld vagy a kék színt - nem képes érzékelni. Ez nem összetévesztendő a színvaksággal, amikor az ember csupán a szürke árnyalatait látja. A színtévesztés főként öröklődés útján alakul ki, ám előfordul, mikor betegség - például diabétesz, hályog vagy sérülés - okozza a problémát. 

színtévesztés dikromácia szem egészség kvíz teszt

A látászavar meghatározására leggyakrabban a Shinobu Ishihara japán szemész által kidolgozott Ishiara-tesztet vagy közismert nevén a baboskönyvet használják. A színtévesztés megállapítására szolgáló teszt lényege, hogy az ábrán látható számok helyes leolvasásával jó eséllyel kizárható a színtévesztés. Aki valamelyik színt rosszul érzékeli, a képeken látható számokat nem látja. 

Vajon te színtévesztő vagy? Most letesztelheted! Csak egy kérdésünk van: milyen számot látsz a képen?

színtévesztés dikromácia szem egészség kvíz teszt

0 Tovább

Teszt: művészek ecsetvonásai - Milyen stílusban alkottak a festőgéniuszok?

festészet képzőművészet art kultúra kvíz teszt

Munkácsy, Rembrandt, Dalí és Vasarely. Festőgéniuszok. Mivel különböző korokban éltek és alkottak, ez jelentősen meghatározta művészeti stílusukat. A reneszánsztól a pop-artig megannyi képzőművészeti irány, számtalan egyedi elgondolás, nagy alkotás. 

Tudod, milyen stílus jellemezte a legismertebb festők ecsetvonásait? Most próbára teheted tudásod!

0 Tovább

Quiz World

blogavatar

Quiz World - A kikapcsolódás világa. Teszt minden mennyiségben. A hely, ahol játék az élet.